№18 БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
ПРЕФЕРЕНЦИЯ №108 ЗА РУМЕН ГЕЧЕВ
rumengechev56@gmail.com

Биография

Румен Гечев


Академичен опит


• Професор по Икономическа политика в УНСС, два защитени доктората, специализации в университети и научни центрове в САЩ, Австрия, Гърция и Великобритания. Декан и основател на Магистърска степен в УНСС (1994-1998г). Директор на университетския изследователски център по устойчиво развитие в УНСС. Преподавател по Политикономия и военна икономика във Военна Академия „Г.С. Раковски“ (1980-1984).

• Гост-професор и преподавател в:  САЩ  –Илинойски държавен университет, Университет Детройт, Университет Върмънт, Пенсилвански университет, Университет Индианаполис, Великобритания – Университет Портсмут, Университет Кардиф, Университет Теймз Валей; Кипър – Университет Никозия, Белиз– Университет Гален, Дания – Национален икономически институт, гр. Орхус, Холандия – Маастрихтска школа по управление – магистърска програма, Франция – магистърска програма в университета в гр. Онже, Гърция – Европейски институт в гр. Ханя, Македония – Университет „Кирил и Методий, Скопие.

• Издадени монографии и научни изследвания в САЩ, Русия, Великобритания, Сингапур, Канада. Публикациите по Устойчиво развитие и Международен бизнес се ползват от студенти в над 60 университета по света.


Бизнес опит


Изпълнителен директор, член на управителните съвети на български и чуждестранни фирми в секторите на: електрониката, икономическо преструктуриране, туризъм, маркетингови изследвания.


Международни институции, парламент, правителство


• ООН –  Председател на Комисията по устойчиво развитие на Организацията на обединените нации, Ню Йорк (1996-1997);

• EС – експерт на дирекция „Наука“ на Европейската Комисия: оценява научно-изследователски проекти в областта на икономиката, представени от изследователски колективи и кандидатстващи за европейско финансиране; оценява резултатите от осъществяването на класираните проекти (от 2015г до сега).

• Световна търговска организация, Организация за икономическо сътрудничество и развитие – участие с лична покана за дискутиране на проблеми на данъчната и търговските политики (Женева, Париж, Лондон, 2013- 2019).

• Харвардски институт за международно развитие – консултант по проблемите на икономическите реформи в Украйна (1997-2000).

• Европейски парламент, национални парламенти: активен участник в групата икономисти-депутати от социалистически и социал-демократически партии (ПЕС), обсъждаща модели на икономическа политика на ЕС заедно с висши представители на Европейската централна банка, Еврокомисари, министри на финансите и икономиките (2013-2019г).

• По покана на Руският парламент е бил наблюдател на избори за губернатори и последните президентски избори в Калининград, Москва и Владивосток (2017-2018).

• Народен представител, член и Зам. председател на икономическата комисия и комисията по бюджет и финанси (2013-до сега).

• Председател на Икономическата комисия на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (между-парламентарен форум на балканските страни, 2013-2014г).

• Председател на Организационния комитет за провеждане на Годишната сесия на Европейската банка за възстановяване и развитие, София (април 1996г).

• Вицепремиер и министър на икономическото развитие (януари 1995-февруари 1997г) – ръководи колективи за: приемане на закон и откриване на Агенцията за чуждестранни инвестиции

– приемане на Закон за създаване на държавната Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие)

– приемане на Закон и подготовка на Националната Фондова борса, организация и провеждане на първия кръг от боновата приватизация

– успешна продажба на 60% от акциите на „Соди- Девня“ за 160 милиона щ.д. през декември 1996г( това е най-успешната приватизационна сделка в българската индустрия, днес фирмата е технологично обновена, предлага едни от най-високите заплати в сектора и е сред лидерите на световния пазар)

– подготовка на Паричния съвет (Валутният борд) съвместно с МВФ и успешната му защита пред икономическата и бюджетните комисии в Народното събрание през октомври-ноември 1996г (въвеждането му се отлага за средата на 1997г, поради извършения преврат през януари 1997г). Вече над две десетилетия на ценова, валутна и финансова стабилност доказват правилността на избора на левицата за излизане от тежката криза през 1996-97г, причинена от безмилостния грабеж на банковата система и наследения тежък външен доларов дълг.


Спорт


Заслужил майстор на спорта, член и капитан на националните отбори по радиотелеграфия и радио-многобой, многократен републикански шампион, носител на медал „За спортна слава на Родината“, неколкократен европейски и световен шампион в индивидуални и клубни първенства. Два мандата е избиран за Президент на Българската федерация на радиолюбителите.

Р. Гечев